4 tips als je omgeving niet dezelfde lifestyle heeft

4 tips als je omgeving niet dezelfde lifestyle heeft van Business coach Maren Spanjer te Tiel | Gelderland | Betuwe

Je vrienden aan een patatje, jij aan een salade. Terwijl je partner uitslaapt ga jij op zondagochtend hardlopen of naar de sportschool. Je collega’s zitten met de lunch aan de boterham, jij aan je zelfgemaakte paleo-baksels. Dat is allemaal nog tot daaraan toe. Maar hoe ga je om met mensen in je omgeving die commentaar hebben op je gezonde lifestyle?

Weet waarom je het doet

Je bent op een bepaald punt gezonder gaan leven. Minder suiker en minder ongezond vet eten. Meer bewegen. Vaker sporten. Dit ben je gaan doen om eigenlijk één simpele reden: je voelt je er beter door. Je hebt een gezonde lifestyle omdat je je er fijn bij voelt. Natuurlijk lonken regelmatig kaas, chocola of pizza. Ook heb je weleens geen zin om te sporten. Dat hoort er allemaal bij. Deze dingen weerstaan maken je juist sterker, trotser en dichterbij je doelen. En er is niks mee met af en toe jezelf toestaan om te snoepen of een keer op de bank te blijven liggen. Daarna vervolg je weer je gezonde weg.

Voor wie je het doet

Mensen met een gezonde lifestyle vinden zichzelf en hun gezondheid belangrijk genoeg. Het getuigt van zelfcompassie. Je doet het voor jezelf. Je weet hoe lekker gezond en fit zijn voelt. Er zijn heel mensen in je omgeving die gezond eten niet gezellig vinden. Als je zelf gezond eet dan leer je juist dat het niet om het eten gaat maar om de mensen. Mensen met hun persoonlijkheid en humor maken het gezellig. Niet het eten. Onthoud dat je deze lifestyle voor jezelf doet. Omdat jij je er fijn bij voelt. En omdat je doelen wil behalen.

Houd je doelen voor ogen

Wil jij wat kilo’s of centimeters afvallen? Wil jij juist spieren kweken? Wil jij graag een marathon lopen? Wil jij graag mobieler en flexibeler zijn? Wil jij af van die stress en allerlei kwalen? Wat je doelen ook zijn, dat weet alleen jij. Het gaat erom hoe graag je die doelen wil bereiken. Houd dat voor ogen. Dan laat je je niet zo gauw afleiden door anderen.

Ga je omgeving niet overtuigen

Jij bent enthousiast over je lifestyle. Je zou graag willen dat je naaste omgeving dat ook is. Dat ze zich net zo lekker voelen als jij je voelt. Logisch toch? Ga anderen echter niet overtuigen. Je zult vaak commentaar krijgen van mensen die een andere (minder actieve) lifestyle hebben. Als mensen vragen naar jouw redenen, vertel dan over alle kwalen die je nu niet meer hebt.

Ikzelf had altijd hoofdpijn, darmklachten en totaal geen energie toen ik nog veel brood en aardappelen at. Toen ik daarmee gestopt was verdwenen deze klachten als sneeuw voor de zon. Door veel water en regelmatig een groene smoothie te drinken, en anders te eten heb ik bijna nooit meer last van mijn darmen, heb ik veel meer energie, die ik dan kwijt kan in mijn krachttraining die weer zorgt voor een vermindering van stress en verbetering van mijn sportprestaties. Ik zeg win win win. Jouw resultaat is het beste bewijs van hoe fijn een gezonde lifestyle is.

Het is heel verleidelijk om anderen te overtuigen. Mensen gaan pas veranderen als ze dat zelf echt willen. Een roker stopt pas als hij/zij er zelf last van heeft en echt wil stoppen. Een snoeper stopt pas met snoepen als de broeken echt niet meer passen.Vroeger stak ik veel energie in mensen die interesse toonden in gezonder leven. Ik heb geleerd om mensen wel te informeren en te enthousiasmeren maar het daarbij te laten. En de overige energie te steken in het behalen van mijn eigen doelen.