In 4 stappen van lijder naar leider van je bedrijf

Van lijder naar leider van je bedrijf in 4 stappen van Business coach Maren Spanjer te Tiel | Gelderland | Betuwe

Je hebt al een tijd je eigen bedrijf als ZZP’er. Het gaat niet slecht maar het voelt wel als een verkapte baan in loondienst. Die vrijheid van het ondernemen is al een tijd ver te zoeken. Je hebt het gevoel zoveel te moeten, zoveel ballen in de lucht te houden en veel verantwoordelijkheid te dragen.

Volg deze 4 stappen om weer (of een betere) leider van je bedrijf te worden.

1 Doe werk wat bij je past


Naast je inhoudelijke vak heb je als ZZP’er het ondernemersvak er cadeau bij gekregen.
Voor sommige ondernemers een vloek, voor anderen een zegen.
Behalve je expertise dien je je ook bezig te houden strategie, planning, sales, marketing en boekhouding.

Je kunt nu eenmaal niet overal goed in zijn dus besteed alsjeblieft het werk dat je niet goed kunt of vervelend vindt, uit. Er zijn social media bureaus die voor een zeer betaalbaar tarief het beheer van je Facebook pagina’s doen. Er zijn volop mogelijkheden om je boekhouding uit te besteden: een administratiekantoor of zoveel mogelijk geautomatiseerd laten verlopen in je boekhoudpakket. Het zijn die paar tientjes per maand echt waard.

Bezuinig niet op de verkeerde dingen: Een expert in boekhouding of social media doet deze dingen veel sneller dan jij, omdat hij/zij er dagelijks mee bezig is en het echt leuk vindt. Zet dit tarief eens af tegen jouw uurtarief en de uren dat je met deze klus bezig bent. Tel uit je winst.

2 Werk op een manier die bij je past


Je bent eigen baas en je kunt dus zelf bepalen hoe je werkt. En wanneer je werkt. Natuurlijk is er te veel te doen in te weinig tijd. Je kunt productiever worden door gebruik te maken van jouw natuurlijke ritme.

Als je een ochtendmens bent en het meest productief bent tussen 8 uur en 12 uur, maak dan gebruik van die uren door op dat moment werk te doen dat er echt toe doet, zoals content produceren. De Amerikaanse Brendon Burchard noemt dit zo mooi ‘Needle Moving Activities’, ofwel activiteiten die je bedrijf echt verder brengen.

Dus ga niet zitten vergaderen op maandagochtend omdat heel Nederland dat doet. Plan zoveel als mogelijk vergaderingen, telefoontjes en bezoeken in de middag en werk ’s ochtends aan zaken die je bedrijf echt verder brengen.


3 Verzamel een team om je heen


Zoals je weet is ondernemen een pad met pieken en dalen. Blijf niet ploeteren in je eentje. Ik bedoel met een team niet dat je direct personeel moet gaan aannemen. Wel dat je ondernemen niet alleen hoeft te doen. Verzamel mensen om je heen die je motiveren en inspireren in het ondernemen.

Ik neem aan dat je een sociaal leven hebt en waarschijnlijk genoeg mensen om je heen hebt, zoals je partner, kinderen, familie, vrienden, buren, kennissen, sportmaatjes en ga zo maar door. Deze mensen hebben ook allemaal een mening over jouw bedrijf of over ondernemen in het algemeen.

“Mijn vrienden zeggen dat ik elke klant moet bedienen en juist geen specifieke doelgroep moet kiezen”.
“Mijn vrouw zegt dat ik eerst veel geld moet verdienen voor ik kan investeren”.

Nu is het sowieso een goed idee om naar je vrouw te luisteren. Heel goed voor je relatie ook. Alleen niet als het om jouw business gaat. Het is JOUW business en jij leidt dit op jouw manier. Daarnaast hebben de mensen in je directe sociale omgeving vaak geen ervaring met ondernemen. Iedereen reageert vanuit zijn eigen wereldbeeld maar ook vanuit zijn eigen twijfel en angst. Een partner vindt bijvoorbeeld dat je niet moet investeren voor er inkomsten zijn uit angst dat er aan het einde van de maand niet genoeg geld binnenkomt.

Zoek daarom naar gelijk gestemde ondernemers waar je mee kunt sparren en kennis kunt delen. Denk eens aan:

  • Businessclubs of netwerkclubs (landelijk of in de regio)
  • Mastermind Groep (met andere ondernemers brainstormen over een thema waar je in je bedrijf tegenaan loopt)
  • Zoek een vaste business buddy, met wie je 1-2 keer per maand een dag samenwerkt

4 Ga voor schaalbaarheid

Zorg voor een schaalbaar business model.

Schaalbaar ondernemen betekent dat je werk aanpasbaar is in capaciteit.
Als ik bijvoorbeeld een training geef dan doe ik het werk één keer voor meerdere mensen tegelijk. Schaalbaarheid zorgt voor meer omzet (en inkomen) in dezelfde tijd waardoor je productiever met je tijd kunt omgaan en minder lange dagen of zelfs minder dagen per week kunt werken.


Denk je dat jouw werk niet schaalbaar is?
Laat het me weten in de comments of stuur me een bericht en ik geef je een tip hoe je het wel schaalbaar kunt maken.