De 3 geheimen van succesvolle ondernemers

De 3 geheimen van succesvolle ondernemers van Ondernemerscoach Maren Spanjer te Tiel | Gelderland | Betuwe

Je bedrijf loopt best goed. Je hebt klanten en je hebt omzet. Toch heb je het gevoel dat het nog beter zou kunnen. Dat jij nog beter zou kunnen. Jouw werkdagen zijn vaak lang, rommelig en chaotisch. En dat levert stress op.

Vraag je jezelf wel eens af hoe andere ondernemers het toch allemaal doen? Hoe zij hun succes behalen of al bereikt hebben? Wat is toch hun geheim? Wat doen zij wat jij niet doet? Of nog niet doet?

In dit blog ontrafel ik de 3 geheimen van het gedrag van succesvolle ondernemers

1        Ze starten hun dag met rust

Je zou verwachten dat succesvolle ondernemers in actie komen zodra ze hun ogen open doen ’s ochtends. Dat ze direct op hun telefoon hun overvolle agenda, email, berichten en social media meldingen bekijken. Niets is minder waar.

Succesvolle ondernemers beginnen hun dag met rust. Niet dat ze tot 9 uur in hun bed liggen. Zeker niet. De meeste succesvolle ondernemers staan op tussen 5 en 6 uur om voor zichzelf te zorgen. Dit is voor iedereen anders: de een mediteert graag, doet yoga, gaat naar de sportschool of gaat buiten hardlopen. De ander schrijft zijn gedachten, emoties, doelen, plannen en lessen op. In ieder geval hebben ze allemaal een ritueel om voor zichzelf te zorgen voordat de hectische werkdag begint (èn voordat het gezin wakker is).

Door de dag te beginnen met rust en aandacht voor jezelf creëer je een verhoogde mate van productiviteit en focus. Daarnaast zet je jezelf op de eerste plaats. Nee, dat is niet egoïstisch maar juist heel gezond.

Zo’n ochtendritueel is niet alleen heel gezond voor ondernemers maar voor alle werkende mensen. Het vermindert stress doordat je niet meteen het gevoel hebt van alles te moeten zodra je je ogen opent. Daarnaast begin je je dag al met een voldaan gevoel. Hoe vaak gebeurt het jou niet, dat je na een drukke hectische dag geen puf meer hebt om iets leuks of ontspannends te doen voor jezelf? Precies. Begin daarom je dag daarmee.

2        Ze investeren in kennis en in mensen

Succesvolle mensen zijn niet bang om te investeren. Vooral in geld, maar ook in tijd en energie. Ze investeren in hun kennis. Kennis over de praktische kant van ondernemen: verkoop, marketing, social media, boekhouding en financieel management. Maar ook kennis en inzicht in zichzelf. Ondernemen is jezelf persoonlijk ontwikkelen in gedrag en in emoties. Je kunt nooit een succesvol bedrijf bouwen als je niet investeert in de persoonlijke kant van ondernemen.

Naast zichzelf investeren deze ondernemers ook in mensen. Ze besteden werk uit aan de beste professionals. Ze verzamelen een team om zich heen, met elk een eigen expertise. Er is een Keniaans gezegde: “Wil je snel gaan, ga alleen. Wil je ver komen, ga samen” Vanuit dit gedachtegoed investeren succesvolle ondernemers in mensen.

Wil je snel gaan, ga alleen
Wil je ver komen, ga samen

3        Ze hebben focus bij alles wat ze doen

Ben jij zo’n ondernemer die ’s avonds op zijn/haar telefoon nog wat werkmail zit te beantwoorden terwijl je partner en kinderen naast je op de bank een film zit te kijken?

Het is heel begrijpelijk en vooral verleidelijk om nog even een paar mails af te werken, omdat je denkt dat het je rust en voldoening geeft. Succesvolle ondernemers hebben focus bij alles wat ze doen. Dus tijd voor het gezin is tijd voor het gezin. Met volle aandacht. Zonder smartphone in de hand.

Bonus: het 4e geheim

Het vierde geheim is in mijn ogen het belangrijkste geheim: succesvolle ondernemers reflecteren. Ze vragen zich elke dag af wat ze beter hadden kunnen doen, wat ze anders hadden kunnen doen en wat hebben ze zelf niet gegeven (in energie, in acties, in tijd, in geld, in emoties) waardoor het gewenste resultaat er nog niet is.


Ben jij heel druk met ondernemen en heeft dat nog niet het gewenste resultaat? Zou je graag meer willen focussen op de dingen die werkelijk belangrijk zijn om meer rust, controle en vrijheid te ervaren?

Ik geef in december aan een aantal ondernemers een GRATIS inspiratiesessie.

Ik geef in december aan een aantal ondernemers een GRATIS inspiratiesessie.

Stuur mij een bericht en we plannen een gratis en vrijblijvende inspiratiesessie (online, 1-op-1) in.