Waarom goede voornemens onzin zijn (+ 3 tips hoe het wel lukt)

Goede-voornemens-onzin-Maren-Spanjer-Ondernemerscoach-zzpcoach

Een nieuw jaar, een nieuw begin.

De goede voornemens vlogen je de afgelopen tijd weer om de oren. De klassiekers stoppen met roken, afvallen en meer sporten zijn nog steeds favoriet. Ook bij ondernemers.

De eerste goede voornemens zijn – nu we er een week in januari op hebben zitten – alweer gestrand. En vind je het gek? Ik niet.

De aller-, allerbelangrijkste reden waarom goede voornemens onzin zijn, zit in de benaming: voornemen. Een voornemen is iets dat je van plan bent. Het heeft iets heel veiligs. En er is geen man overboord als je het niet volhoudt. Hoogstens je ego krijgt een deukje. Maar dat kun je dan weer weg eten, drinken, roken of bingewatchen. En zo ben je weer terug bij af.

Een andere reden is dat er in het brein van veel mensen iets magisch gebeurt, zodra het 1 januari is. Dat je iets wilt verbeteren aan jezelf, je gezondheid, je leven of je business: dat is natuurlijk positief. Daar heb je 1 januari niet voor nodig. Je kunt daar het hele jaar mee starten.

Wat is het dan op 1 januari? Die 1 januari doet iets geks met het brein van mensen. Want de start van het nieuwe jaar moet er dan ineens voor zorgen dat de slechte gewoontes van het afgelopen jaar (of zelfs jaren) in een klap van tafel worden geveegd met onrealistische voornemens. Zoals van ‘couch potato’ naar 5 keer per week naar de sportschool. Deze persoon gaat hoe dan ook rond 23 januari afhaken vermoed ik.

Moeten doelen dan altijd realistisch zijn? Welnee. Ik geloof in grootse dromen met bijbehorende doelen. Maar je moet die grote doelen wel opdelen in tussenstappen. Dus als meer sporten jouw ding is (staat in de top 3 van goede voornemens), begin dan eens met 2 keer per week en hou dat ook vol. Ophogen kan altijd nog.

Wat is dan het verschil tussen een voornemen en een doel? Heel simpel: een voornemen is ‘ik-zie-wel-zou-fijn-als-het-lukt’ en een doel is ‘ik-heb-mijn-actieplan-klaar-en-ga-ervoor’.

Een voorbeeld uit mijn eigen leven: ik sport het liefst in de ochtend. Vroeg. Heel vroeg. Om 05.30 uur in de sportschool vroeg. Dat betekent dat mijn wekker dan om 04.45 uur gaat. Ik vind het fijn om te sporten voordat mijn werkdag begint. Dan werk ik energieker en kan ik het sporten ook niet meer uitstellen (als ik ’s middags of ’s avonds zou sporten).

In de Kerstvakantie had ik mijn wekker gezet om vroeg te gaan sporten. Ik heb de wekker uit gezet en heb me nog eens lekker omgedraaid. Waarom? Het was een voornemen. Onder het mom van Kerstvakantie heb ik het laten gaan.
Die dag besloot ik om er een doel van te maken. De volgende dag zou ik ervoor gaan. Mijn commitment zat in mijn actieplan: sporttas klaarzetten (voorbereiding), vroeg naar bed (vooruitzien), en mijn partner gevraagd of hij mij uit bed wil ‘duwen’ als ik zou blijven liggen (valkuilen zien). Dat laatste bleek niet nodig😉

Mijn 3-stappen om je doelen te bereiken

1 Voorbereiding

Zonder voorbereiding geen succes. Hoe was de uitdrukking ook alweer? If you fail to plan, you plan to fail. Omschrijf je doel. Zet er ook bij waarom je dit doel wilt behalen. Wat levert het je op? En hoe ga je het voor elkaar krijgen?

2 Vooruitzien

Nog zo’n dooddoener, maar wel een waarheid als een koe: regeren is vooruitzien.

Kijk vooruit: komen er drukke tijden aan? Is mijn geplande nieuwe lifestyle haalbaar voor mij? Wat werkt voor mij? Wat past bij mij? Drastische verandering of juist opbouwen? Weet hoe je elkaar zit en pas je doelen daar op aan. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je dan maar niets moet doen. De meest gehoorde excuses zijn ‘ nu is niet de goede tijd’ (dat is het nooit) en ‘ja, zo ben ik nu eenmaal’ (lekker makkelijk). Vooruitzien gaat over welke obstakels je gaat tegenkomen en hoe je daarmee zou kunnen omgaan om toch je doelen te bereiken.

3 Valkuilen

Waarom goede voornemens voornamelijk niet lukken is, omdat er een drastische aanpassing in levensstijl gewenst is, waarbij ervan uitgegaan wordt dat je dit maanden kunt volhouden. Zonder problemen. Puur op wilskracht. Dat is heel knap, maar we heten niet allemaal David Goggins (de Navy Seal die met een gebroken voet een marathon liep).

Accepteer dat valkuilen gaan komen. Dat je na een stressvolle werkdag geen zin hebt in salade maar in fastfood. Of die sigaret. Of Netflixen in plaats van sporten. Die momenten gaan er echt komen. Beloofd. Gegarandeerd.

Dus de vraag die je jezelf nu kunt stellen is: hoe ga ik met die moeilijke momenten om? Wat zou mij helpen op zo’n moment?

Misschien denk je: ‘waarom moet dit allemaal zo precies en uitgebreid?’

Omdat als je in je navigatiesysteem niet het precieze adres van je bestemming invoert, je ook totaal ergens anders uit komt. Omrijden kost nu eenmaal frustratie, energie en tijd. Tijd die je had kunnen stoppen in het bereiken van je bestemming.

Wist je trouwens dat je brein woorden als ‘niet’ of ‘stoppen’ niet bewust waarneemt? Dus als jij denkt aan ‘stoppen met roken’ of ‘niet meer roken’, denkt je brein aan roken. Geen wonder dat je enorme trek hebt in die sigaret!