6 redenen waarom je niet genoeg energie hebt (Deel 1)

6-redenen-waarom-je-minder-energie-hebt-Ondernemerscoach-Maren-Spanjer

Energie is een raar fenomeen. Jaren geleden als iemand dan zei ‘Ik heb er de energie niet voor’ of ‘Ik krijg er geen energie van’, dacht ik altijd ‘wat bedoel je’ maar ook ‘wat een onzin’.
Inmiddels heb ik daarin via een paar harde maar wijze lessen een hoop bijgeleerd.

Energie is alles bepalend. Of je productief bent. Of je blij bent. Hoe je op anderen reageert. Alles. Als je moe bent is het logisch dat je niet of minder productief bent, alles wat je wil of moet doen kost meer energie, die je al niet hebt dus kies je voor de leuke makkelijke dingen. Als je al kiest.

Hetzelfde geldt voor je humeur en hoe je op anderen reageert. Zo kan een opmerking van een ander totaal in het verkeerde keelgat schieten als je moe bent, terwijl als je energiek bent raakt het je niet eens. Zo groot verschil kan dat zijn.

Wat heeft energie met productiviteit te maken?

Persoonlijke energie is een raar fenomeen, omdat het zo ongrijpbaar is. Als je een korte nacht hebt gehad, dan voel je je moe en weet je waar het door komt. Maar wat als je wel goed slaapt en toch een langere periode moe bent? Dan is het prioriteit om te onderzoeken waar dit door komt.

Veel ondernemers doen dit niet en zijn hier niet mee bezig want er is werk te doen. Veel werk.
Wanneer ik met ondernemers aan hun uitstelgedrag en productiviteit werk, word ik soms nog wel eens glazig aan gekeken als ik vraag hoe het met de energie is. Terwijl energie zo on-ge-loof-lijk belangrijk is voor ondernemers. Het bepaalt de acties die je doet (of niet doet). En of je daarmee je doelen behaalt.

Energie heeft dus ALLES met productiviteit te maken.

Om meer inzicht te krijgen in waar je energie mogelijk zou kunnen lekken, geef ik je de belangrijkste bronnen van energie

1 Slaap

Ik weet het, een open deur. Slecht slapen zorgt voor minder energie. Punt. Er wordt altijd 7-8 uur per nacht geadviseerd. Persoonlijk denk ik dat dat persoonsgebonden is. Er zijn mensen die na 5 uur slaap wakker worden en uitgerust zijn en er zijn ook mensen voor wie 10 uur nog niet genoeg is. Hoe dan ook, zorg voor voldoende slaap.

2 Voeding

Als je denkt dat voeding niet uitmaakt voor je energieniveau, probeer dan eens een tijdje anders te eten en merk het verschil. Ruil je boterham in voor een salade en weg is die beruchte after-lunch-dip. Dat zegt toch iets?
Met een salade bedoel ik wel een maaltijdsalade en niet een paar blaadjes sla en tomaatjes, zoals ik veel extreme diëters zie doen. Dus iets met substantie waar je het wel een tijdje op kunt uithouden En waardoor je niet na 1 uur alweer honger hebt dus denk aan kip, vlees, vis, noten, peulvruchten, rijst of quinoa). Nu ben ik persoonlijk niet zo’n voorstander van de vegan-hype maar als er iemand een kunstenaar is in iets lekkers maken van weinig ingrediënten dan is het de vegan wel. Daar kun je zeker inspiratie vandaan halen.

3 Beweging

Gebrek aan beweging is gebrek aan energie. Als je een zittend beroep hebt en je hebt verder weinig beweging dan stagneert je energie.
Je hoeft echt niet vijf keer per week in de sportschool te zweten om fit en energiek te zijn. Beweging integreren in je dagelijks leven helpt ook: wandelen, fietsen, de trap nemen en tussen je werk door bewegen (al is het maar een minuut). Vooral deze minibreaks helpen enorm in je energie en productiviteit.

Slaap, voeding en beweging zijn vrij grijpbaar


Tot nu toe zijn slaap, voeding en beweging vrij grijpbaar als het om energie gaat. Met een paar aanpassingen kun je het verschil in energie al duidelijk merken. Er zijn ook redenen die veel moeilijker te beheersen zijn, maar die tegelijkertijd de grootste veroorzaker zijn van het gebrek aan energie.

Helaas moet ik je nog even in spanning houden wat deze 3 redenen zijn. Die deel ik namelijk met jou in mijn blog van volgende week vrijdag. Ik ben geen voorstander van ellen(de)lange blogs, vandaar dat je de overige redenen van me tegoed houdt. Bovendien wil ik je niet overladen met mogelijke aanpassingen in je gedrag waardoor je overweldigt raakt en uiteindelijk niets doet omdat je niet weet waar te beginnen.

Kijk komende week eens naar je slaap, voeding en beweging. Welke kleine aanpassingen kan jij doen, voor net dat beetje meer energie?