6 redenen waarom je niet genoeg energie hebt (Deel 2)

3 redenen voor minder energie

In mijn vorige blog heb ik je de eerste 3 redenen* van verminderde energie gegeven. Dit waren vrij logische en grijpbare redenen. Grijpbaar in de zin van dat je met een paar aanpassingen groot effect op je energie kunt hebben.
Vandaag geef ik je de 3 redenen waarom je minder energie hebt, die minder voor de hand liggen maar ook meer voor de lange termijn een structurele oplossing bieden.

*De eerste 3 redenen waren
1. Slaap
2. Voeding
3. Beweging

Hier komen de 3 andere redenen waarom je minder energie hebt

4 Ontspanning

Ontspanning, tijd voor jezelf, me-time of quality time. Geef het een naam. Als je het maar doet. Gun jezelf die tijd. Vaak komen jij en je moment van ontspanning op de laatste plaats, als het werk, sport, gezin, familie en vrienden klaar is en als je dan nog puf hebt. Dat is toch eigenlijk raar? Als je goed voor jezelf zorgt, dan kun je ook beter voor anderen zorgen. Niemand heeft er iets aan als jij uitgeput je taken en verantwoordelijkheden uitvoert. Als je tijd voor jezelf neemt, heb je meer energie en ben je een leuker, gezelliger mens voor je omgeving. Ik zeg win-win.

5 Gedachten

Stel je eens voor: je bent met een groep mensen die je minder goed kent, bijvoorbeeld in een training, op een event of bij een netwerkborrel. Plotseling gaat het gesprek over iets persoonlijks en dat had je niet zien aankomen. Iemand stelt je een persoonlijke vraag en het raakt je. Je wordt overvallen door emoties en de tranen beginnen te komen.

Wat denk je op zo’n moment?

A.) ‘Oh wat gênant, wat zullen ze wel niet van me denken? Dat ik een enorme jankebalk ben en dat ik zwak ben. Ik wil door de grond zakken en gewoon weg hier’

B.) ‘Ik voel me wel een beetje opgelaten, maar ja dat kan hen ook overkomen. We zijn tenslotte allemaal mensen met emoties. Hoe erg zou ik het vinden als in plaats van mij een ander begint te huilen? Niet erg eigenlijk’

Gedachten bepalen hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. Gedachten kosten  energie.

Als jij voor optie A kiest dan blijven die gedachten nog heel lang in je hoofd. Iedere keer als je aan deze situatie denkt krijg je een vervelend gevoel over jezelf, voel je misschien schaamte en zit je jezelf op je kop omdat je je zo hebt laten gaan in het openbaar. Bij mensen die je niet goed kent nota bene. Keer op keer herhaal je dit in je hoofd.

Moet je je eens voorstellen dat iemand uit je omgeving de hele dag tegen je loopt zeuren en klagen over wat jij allemaal niet goed doet. Daar word je toch doodmoe van?! Dan is het niet zo goed dat je langzamerhand steeds minder energie hebt.

Toch is dit iets wat 90% van de mensen doen. Het is een natuurlijk iets omdat je brein altijd veiligheid en comfort wil dus vertelt het je allemaal dingen waardoor je de volgende keer geen dingen doet die een ‘onveilige’ situatie veroorzaken. Niemand vindt het leuk om toe te geven dat hij/zij negatieve gedachten heeft, maar we hebben ze allemaal.

Er zijn ook veel mensen die zich bestempelen als ‘positivo’. In mijn vakgebied zijn dit de moeilijkste groep om te coachen, omdat ze van zichzelf vinden dat ze positief denken. Dat doen ze ook: ze zien in alles een oplossing en dat is hun kracht. Positief denken in oplossingen wil nog niet zeggen dat deze mensen ook positief over zichzelf denken.

Een ander aspect wat ik vaak tegenkom: positief denken betekent nog niet positief doen. Een voorbeeld: als dit blog weinig gelezen wordt, kan ik denken “komt goed”. Dat is positief denken. Alleen dan verandert er nog niks. Als dit blog weinig gelezen wordt en ik wil graag dat meer mensen het lezen, dan zal ik andere dingen moeten proberen, bijvoorbeeld proberen wat andere dagen of tijden van publiceren opleveren, andere onderwerpen die beter aansluiten bij mijn netwerk en doelgroep, etcetera. Met alleen “komt goed” gebeurt er niet zo veel. Het gaat om doen.

6 Emoties

Emoties zijn lastige dingen. Daar voel je je vaak ongemakkelijk door. Dus drukken we die emoties weg en zoeken afleiding.

Afleiding in scrollen op social media. Door Netflix. Bezig zijn met je kinderen zodat je niet met jezelf hoeft bezig te zijn, en je je in ieder geval een goede ouder voelt. In eten, alcohol of roken. Het feit dat er zoiets als Dry January bestaat, waarbij het een hele prestatie is als je een maand geen alcohol drinkt, zegt mij genoeg. “Ja, maar een feestje zonder alcohol is niet gezellig.” Volgens mij is een sprankelende persoonlijkheid gezellig. En niet het eten of de drank.

Het wegdrukken van je emoties, vooral de negatieve, kost heel veel energie. Probeer eens wat vaker je emoties toe te laten. Ze mogen er zijn. Je bent mens en mensen mogen gewoon hun emoties hebben en zelfs ook nog uiten. Hoe cool is dat?