Niemand vertelt je HOE

3 tips zelfvertrouwen | niemand vertelt je hoe | Maren Spanjer Ondernemerscoach ZZP coach Tiel

“Hè, hè, eindelijk iemand die mij vertelt HOE ik dan meer zelfvertrouwen moet krijgen. Ik krijg altijd te horen dat ik meer moet doen, meer moet durven, dat ik meer in mijzelf moet geloven. Maar niemand vertelt je hoe je dat doet. Dank je wel, Maren. Ik ben hier zo blij mee”.

Mooie lovende woorden van een deelneemster aan de cursus ‘In je kracht’ die ik momenteel geef bij een welzijnsorganisatie. Deze woorden had ik tien jaar geleden ook zelf kunnen zeggen. Niemand vertelt je hoe je dan meer zelfvertrouwen moet krijgen.

Ik kreeg dit ook vaak te horen: dat ik onzeker en timide overkwam. En man, man, wat had ik een hekel aan die stempels. Ik was dat schattige katje dat in de spiegel keek en een leeuw zag. Het kwam er alleen niet uit. Ik wilde helemaal niet lief en schattig gevonden worden.

Nu heb ik daar vrede mee. Soms ben ik rustig en timide, soms kom ik onverwacht op voor wat me aan het hart gaat en waar ik voor sta. Vaak ben ik energiek, enthousiast en vooral heel erg mezelf. Daardoor zien mensen mij juist als authentiek en iemand met power.

Wat deze cursus deelneemster tegen me zei, daar ben ik het helemaal mee eens. Niemand vertelt je hoe je minder timide wordt en meer zelfvertrouwen krijgt. Ja, je moet ‘aan persoonlijke ontwikkeling doen’. Klopt! Maar wat is dat dan persoonlijke ontwikkeling? En vooral hoe doe je dat?

Wat is dan persoonlijke ontwikkeling?

Laat ik eerst kort uitleggen wat persoonlijke ontwikkeling. Het betekent letterlijk dat je jezelf als persoon ontwikkelt. De eerste stap is inzicht. Als je weet hoe je er nu voor staat, dan weet je ook wat je wilt of kunt veranderen. In je patronen van denken, voelen en gedrag. Dat je ontdekt waarom je soms zo heftig op iemand kan reageren, omdat zijn/haar manier van doen of de woorden die gezegd worden, iets raken in jou. Als je weet wat dat is, dan kun je daar iets mee.

Persoonlijke ontwikkeling is ook oud zeer opruimen, dingen die je niet kunt veranderen aan jezelf of je omgeving accepteren en verbeteren wat je wel kunt veranderen. Je wordt als het ware de nieuwste update van jezelf.

“Oké leuk, maar hoe dan?”, denk je misschien.
Ik geef je hier 3 tips waar je mee kunt starten:

1 Geniet van de reis

Dit is meteen het moeilijkste van alles: geduld hebben. Je hebt al jaren last van jouw denkpatronen of gedrag. Je besluit er wat aan te doen. Je zet je eerste stappen en na een maand zie je nog weinig verschil. Je besluit dat het niet werkt en stopt ermee.

Ho! Stop! Wees een beetje aardig voor jezelf en heb geduld (I know, geduld is ook niet mijn sterkste kant). Het is een reis. Het is net als met gelukkig zijn: als je nu niet kunt waarderen wat je hebt, zul je je ook niet gelukkig voelen als dat grote geld en grote succes er is. Dat is ook zo met persoonlijke ontwikkeling. Het is een reis waarbij je soms stappen zet en soms besluit om een tijdje in dat comfortabele hotel te blijven. Tot je weer beseft dat comfort je niet brengt waar je wezen wilt dus pak je de draad weer op. Je vervolgt je reis.

2 Beschouw iedere persoon en gebeurtenis als een les

Ieder mens die je ontmoet, leert jou iets. Dit klinkt raar omdat je er waarschijnlijk nu niet mee bezig bent. Mensen kunnen je heel erg helpen in je persoonlijke ontwikkeling zonder dat zij dit weten. Het is de kunst jezelf te trainen en jezelf vaak de vraag te stellen: “Wat leer ik hiervan?” of “Wat leer ik hiervan over mezelf?”
Een paar voorbeelden:

Een vriendschap of relatie wordt beëindigd: je kunt hiervan leren dat het oké is om dat spijtig te vinden en tegelijkertijd dat deze persoon niet meer in je leven past en dat jij je daarvoor niet hoeft aan te passen. Jezelf de tijd gunnen om dat te leren accepteren.

Op een netwerkborrel vertel je wat je doet en er komt een stevige kritische reactie van de ander: je kunt hiervan leren wat je raakt en jezelf afvragen of de ander een punt heeft. Ofwel kan ik hiervan groeien? Of reageert de ander vanuit angst of jaloezie?

3 Zoek gelijkgestemden

Dompel je onder in de wereld van persoonlijke ontwikkeling. Daar ontmoet je mensen die zich ook willen ontwikkelen net als jij. Jij bepaalt zelf waar je je prettig voelt. Zo vind ik de spirituele hoek al snel zweverig en wollig. Ik houd meer van praktisch en nuchter. Maar dat is mijn ding. Zoek uit waar je je prettig bij voelt.

Word lid van Facebook groepen, volg Instagram accounts, volg een cursus, ga naar een seminar, event, training. Dat is waar je deze gelijkgestemden ontmoet.

Lees boeken. Kijk YouTube video’s. Luister podcasts. Luister audioboeken. Ontwikkel jezelf. Gun dat jezelf. Waar mogelijk elke dag.