Verantwoordelijkheid nemen is kijken naar je eigen gedrag

Verantwoordelijkheid nemen | Leiderschap | Uitstelgedrag | Productiviteit

Verantwoordelijkheid is zo’n heel mooi en heel volwassen woord. De praktijk is iets minder mooi en vooral minder volwassen. Veel mensen vinden verantwoordelijkheid moeilijk. Hoe vaak hoor je zeggen:

  • Het ligt niet aan mij, het ligt aan hen/jou/jullie
  • Het ligt aan de klanten
  • Het ligt aan de markt
  • Tja, Corona hè, niks aan te doen

Een wijzende hand zegt het meest over jouw kant

Is het je wel eens opgevallen, dat als je letterlijk met je hand een wijsgebaar maakt met je wijsvinger, dat er dan nog steeds 3 vingers naar jezelf wijzen?Met andere woorden: je eigen aandeel is altijd groter.

Als iemand niet reageert zoals je zou willen, vraag je dan eens af:
wat geef ik niet?
Voorbeelden zijn aandacht, energie, positieve stemming, tijd of liefde.

Denk je nu: “Ja maar waarom moet ik iets doen, want hij/zij doet toch zo…”, dan ben je hier nog niet klaar voor. Dan ben je er nog niet klaar voor om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gedrag.

Je neemt verantwoordelijkheid door beslissingen te nemen

Verantwoordelijkheid nemen betekent dat je de consequenties aanvaardt van jouw gedrag. Als deze consequenties je niet bevallen, dat je dan actie onderneemt. Verantwoordelijkheid nemen voor jouw leven maar ook voor je business betekent dat je anderen niet meer laat bepalen hoe het moet of hoe dingen gaan. Je neemt verantwoordelijkheid door beslissingen te nemen. Keuzes te maken. Commitment naar jezelf uit te spreken. En ervoor te gaan.

Keuzestress

In deze tijd mag je als vrouw (en als man trouwens ook) doen wat je wilt. Je hoeft je niet aan te passen aan de norm. Wil je geen kinderen? Wil je niet trouwen maar LAT-ten? Wil je online ondernemen? Wil je traditioneel ondernemen? Je bepaalt het allemaal zelf. Alles kan en mag. Dat kan keuzestress opleveren, want wat wil je nou eigenlijk? Als je wacht op het antwoord, dan verklap ik vast een geheimpje: dat antwoord gaat niet komen. Althans niet door te wachten.

Ik kan het niet mooier maken:

  • Jouw uitstelgedrag stopt niet vanzelf.
  • Je wordt morgen niet wakker met het zelfvertrouwen van ’s werelds succesvolste ondernemer (of wie jij dan ook bewondert)
  • Weten wat je wilt, komt niet uit de lucht vallen

Je zult hiervoor aan de bak moeten. Te beginnen met kleine stappen om uiteindelijk steeds grotere stappen te kunnen en durven nemen. Je zult hiermee bezig moeten zijn. Elke dag. Door te doen. Door steeds een stapje meer te durven doen.

Och, het zou heerlijk zijn als morgen al je obstakels uit de weg zijn. Waar of niet?

Weet je wat nog heerlijker is? De voldoening en het trotse gevoel als je iets hebt gedaan dat je moeilijk vond, niet hebt uitgesteld, toch gedaan en het is gelukt!

Neem verantwoordelijkheid voor je leven, je business, je dromen, je ambities en je welzijn. Gun jezelf dat. Alles is mogelijk, als jij dat wilt.

De eerste stap is verantwoordelijkheid nemen.