Kalm blijven is een keuze

Kalmte is een keuze | Blog | Ondernemers

Disclaimer: dit is het zoveelste blog over Corona maar wel eentje met een klein beetje goed nieuws

We kunnen er niet om heen. Corona is een feit. De razendsnelle verspreiding van dit virus treft steeds meer landen wereldwijd. Ondernemers willen graag impact maken, verschil in de wereld maken. Nou, dat is Corona goed gelukt. Niet de impact die we wensen natuurlijk. Het maakt in ieder geval veel emoties los.

Angst en paniek

Ten eerste is dat angst en paniek. We zijn bang om besmet te worden. Er is paniek dat er geen eten is. Of toiletpapier. Dus gaan mensen hamsteren. Dit is een typische paniekreactie. Paniek is een ongegronde heftige angst voor echt gevaar. Dat is meestal niet de situatie waarin een mens logisch nadenkt voordat hij handelt. Hij handelt gewoon. Zoals ook blijkt uit de lange rijen bij de supermarkt waarbij mensen hutje mutje op elkaar stonden en elkaar fantastisch goed konden besmetten. Een ander voorbeeld van ondoordacht handelen, blijkt uit het feit dat mensen inslaan op houdbare producten waar nauwelijks voedingswaarde in zit, terwijl je minder kans op besmetting hebt met een verhoogd immuunsysteem. Laat nu verse groente en fruit gewoon volop op voorraad zijn…

Al is er natuurlijk meer nodig dan een beetje extra vitamine C: vitaminerijke voeding, water, beweging maar vooral ook zo min mogelijk stress en zorgen. Vooral stress verlaagt echt je immuunsysteem. Hoe vaak ben jij de afgelopen jaren ziek geweest in tijden van stress? Precies. Zorg dus goed voor jezelf.

Onzekerheid over de toekomst

Naast angst voor gezondheid is er ook enorme onzekerheid over de toekomst. Hebben we nog werk? Kan ons bedrijf nog bestaan? We weten immers niet hoe lang dit gaat duren. Niets is meer vanzelfsprekend en elke dag kunnen de voorzorgsmaatregelen worden aangescherpt. We worden uit onze comfortzone gerukt. Gedwongen. Dat kan gevoelens van boosheid of verdriet oproepen. Laat die emoties er ook zijn. Geef die emoties de ruimte door erover te praten maar ook door ze op te schrijven.

Kalm blijven is een keuze

Blijf er niet in hangen. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Dus als jij alleen aandacht hebt voor de angst, paniek en onzekerheid over de toekomst dan groeit dat meer en meer. Je maakt jezelf gek daarmee. Blijf met je aandacht bij je eigen leven: thuis en in je bedrijf. Focus op wat er wel is en wel kan. Dat begint met de beslissing om dat te doen. Alles begint met de beslissing. Je hebt nog steeds de keuze in waar je wel en niet in mee gaat. Kalm zijn is een keuze.

Corona, het dankbaarheidsvirus

Corona is niet alleen het ziekmakende virus. Het is ook het DANKBAARHEIDSVIRUS dat zich razendsnel verspreidt en dat vind ik persoonlijk een fantastische ontwikkeling! Meer dan ooit is er dankbaarheid. Er is liefde. Liefde voor jezelf omdat je beter voor jezelf zorgt. Er is liefde voor je medemens. Er is samenhorigheid. We willen elkaar allemaal helpen. Mooie initiatieven worden elke dag meer ontwikkeld om kwetsbare mensen te helpen of om ondernemers zonder omzet te helpen. We zijn (of proberen het te zijn) dankbaar voor wat er wel is. Dankbaarheid is een positieve emotie die je helpt om kalm te blijven.

Affirmaties voor kalmte

Affirmaties kunnen je ook enorm helpen om kalm te blijven. Het helpt je vooral om vertrouwen te hebben in de toekomst.

Affirmaties zijn positieve zinnen die je hardop of in stilte kunt lezen en zeggen tegen jezelf. De kracht zit in de herhaling. De eerste paar keer dat je ze leest, is dat misschien nog met ongeloof of krijg je er een lachstuip van uit ongemak. De kunst is om ze net zo vaak te lezen totdat je het echt gelooft. Enkele voorbeelden van affirmaties kun je HIER gratis downloaden

Kom jij aan met een paar positiviteitszinnetjes?

Als je nu denkt: “Serieus, Maren? De wereld is in crisis en jij komt aan met een paar positiviteitszinnetjes?” Dan kan ik dat goed begrijpen. De huidige situatie vraagt om verandering. Verandering ga je niet bereiken in paniek maar juist in kalmte. Dan komt er ruimte voor relativering en logisch nadenken.

Stay focused