5 tips om positief te blijven in moeilijke tijden

5 tips om positief te blijven in moeilijke tijden | corona | productiviteit | thuiswerken

Meer dan ooit is het belangrijk om je hoofd en hart te ‘managen’. De verleiding van niets doen, uitstellen en meegaan in de stroom van negatieve berichtgeving is groot. Heel groot.
Daarom geef ik je 5 tips om positief te blijven

1 Kies voor kalmte

Zoals ik in mijn blog van vorige week al schreef: kalmte is een keuze. Kies ervoor om niet mee te gaan in de stroom van angst, negativiteit en paniekvoetbal. Dat begint met het besluit “Ik laat me niet langer meevoeren in de angst.”

Ik raad je ook aan om het gebruik van social media te beperken. Het zijn ook de kanalen om in contact te blijven met dierbaren, connecties en je doelgroep. Alle berichtgeving roept ook angst en negativiteit. Beperk het gebruik tot 2 of 3 keer per dag, leg na elke keer je telefoon even weg en focus je weer op jezelf en waarmee jij bezig bent. Blijf je ook lekker kalm van.

2 Uit je emoties

Als je kiest voor kalmte, dan wil dat nog niet zeggen dat je geen angst of onzekerheid voelt. Die mag je zeker voelen. Sterker nog, diep van binnen voelen we dat allemaal (en ik vermoed ook diegenen die zeggen van niet). Het is dus wel belangrijk om je emoties te uiten. Dit kun je doen door:

  • Aan je dierbaren te vertellen wat je voelt
  • Online steun te geven aan anderen maar ook te ontvangen
  • Schrijf op wat je voelt in een notitieboek of op je computer
  • Of stuur mij een e-mail of WhatsApp bericht

Geef in ieder geval je emoties de ruimte op een manier die jij fijn vindt.
Als je het maar doet. Houd het niet binnen.

3 Zie de periode als een kans

Misschien ben je wel net zo moe als ik van alle berichten, e-mails, webinars en social media berichten van andere ondernemers die hard roepen dat NU je kans is, dat dit HET moment is om het anders te doen, dat je NU moet reageren. In mijn ogen is dat ook een vorm van paniekvoetbal: eerst reageren en dan pas nadenken.

Ik vind dat je namelijk eerst de tijd mag nemen om je te realiseren wat er momenteel aan de hand is in de wereld. En dat laten bezinken. Voelen wat deze uitzonderlijke situatie met jou doet. Met je omgeving doet. Dan kun je (komt ie weer…) in kalmte en rust nadenken over wat er moet gebeuren, wat je moet aanpassen aan je business en jouw leven.

Zie deze periode als een kans om het anders te doen. Het is ook een kans, omdat je extra tijd krijgt. Voor dingen waar je eerder geen tijd voor kon maken. Of inzichten over wat nu echt belangrijk voor jou is. Gebruik deze tijd dus goed.

4 Blijf bezig

Voor sommigen onder ons is het de tijd van slapen, luieren, lezen, Netflixen en bankhangen. Doe dat, als je voelt dat je dat nodig hebt. Blijf er echter niet in hangen. Beslis na een aantal dagen dat het tijd is om in actie te komen. Van bankhangen word je steeds inactiever, negatiever en zelfs vermoeider.
Als je je eigen bedrijf al gestart bent, dan zul je wel moeten en wil je dat ook. Ook in de aanloop naar de start zijn er genoeg dingen te doen, te regelen en vooral uit te zoeken. Stop daar niet mee. Ga er lekker mee door. Blijf ook goed voor jezelf zorgen zoals gezond eten en vooral water drinken en bewegen. Dit is zo ontzettend belangrijk: niet alleen voor je immuunsysteem maar ook voor je energie.

Wil jij kleine nieuwe gewoontes toepassen tijdens het thuiswerken om bijvoorbeeld aan je dagelijkse water inname en beweging te komen?

In deze video leg ik uit hoe ik dat doe met behulp van Tiny Habits. Tiny Habits werkt ook bijzonder goed voor mensen die graag uitstellen😉

5 Accepteer

Dit is misschien wel het moeilijkste: accepteer dat thuisisolatie en sociale afstand nu de norm is. Natuurlijk gaat dit niet voor eeuwig duren. “This too shall pass.”

We weten alleen niet hoe lang dit gaat duren. En daar moet je je bij neerleggen. Niks moet natuurlijk, maar blijven vechten kost je alleen maar energie en frustratie en je kunt niets aan de huidige situatie veranderen. Kies je ervoor om terug te blijven denken aan wat was? Of kies je ervoor om er nu het beste van te maken? En dankbaar te zijn voor wat er allemaal wel is en wel kan?

Ik kies voor dat laatste! Doe je mee?