De 4 lessen die ik leerde van The Toughest Man on the Planet

David Goggins Mindset productiviteit Maren Spanjer ProductiviteitsCoach Coach Tiel

Master your mindset. Als iemand weet hoe dat moet, dan is het David Goggins.

Onlangs las ik het boek Can’t Hurt Me van David Goggins. Het stond al een jaar in mijn boekenkast en vorige maand besloot ik om dan eindelijk tijd te maken en het te gaan lezen.

Voor wie hem niet kent, een kleine introductie:

David Goggins, Amerikaan, een voormalig Navy Seal die uitzonderlijke lichamelijke prestaties leverde door zijn ijzersterke mindset. Hij schreef zijn levensverhaal in zijn boek Can’t Hurt Me. Hij wordt ook wel ‘the toughest man on the planet’ genoemd.

Marathon lopen met een gebroken voet

Wat maakt deze man en zijn verhaal zo bijzonder?
Dat hij een marathon uitliep met een gebroken voet?
Dat hij totaal onvoorbereid ultraruns van 100 km liep op wilskracht?
Dat hij in 3 maanden tijd 50 kilo moest afvallen om door de strenge selectie van de Seal training te komen en waarvan de recruiter zei ‘dat lukt je nooit’?
Dat hij dat deed door een extreem workout regime van 6 uur fietsen, zwemmen en hardlopen per dag?

Tuurlijk, dit zijn indrukwekkende prestaties waar ik diepe bewondering voor heb. En bij veel prestaties dacht ik ook echt wel ‘hoe dan??’

Wat voor mij echt inspirerend was, waren andere dingen.
Na het lezen van zijn boek keek ik ook veel YouTube video’s op zijn eigen kanaal en bekeek ik interviews en speeches die hij gaf. Ik moest gewoon weten wie deze ‘dude’ nu echt is. Hij komt over als een bescheiden, introverte man die ook kwetsbaarheid durft te tonen, maar die ook zegt waar het op staat. En niet vies is van schuttingtaal en scheldwoorden. Niet in een hokje te plaatsen dus. Dat is wat ik het meest bijzonder vindt: die combinatie van hardheid en gevoeligheid.

Dit zijn de lessen die mij zijn bij gebleven

1 Zeg gewoon hoe het is

Zo vindt hij dat we eigenlijk veel te lief zijn voor onszelf en voor anderen, als het gaat om confrontatie. Iemand met overgewicht noemen we ‘vol’ of ‘een maatje meer’. Terwijl hij vindt dat je gewoon moet zeggen hoe het is: ‘fucking fat’. Zeker over jezelf. Juist over jezelf.

Nu zullen sommige mensen denken ‘ohoh’ maar ik ben het hier mee eens. We weten vaak op de verkeerde momenten lief te zijn voor onszelf, maar eigenlijk is dat niet zo, want zo lang je aan jezelf niet toegeeft wat de echte waarheid is, kom je ook niet in actie om dat te veranderen.

2 Confronteer je angst

Heb jij wel eens gehoord van een marinier die bang was voor water? Ik ook niet. Dat was David Goggins wel. Bang voor water. Dus deed hij er wat aan. Hij ging dagelijks naar het zwembad. Niet om aan de kant te zitten maar daadwerkelijk in het water te liggen en te zwemmen. De enige manier om van angst af te komen is om het te doen. Te falen (zoals hij dat noemt) en het weer te proberen. Net zo lang totdat het lukt.

3 Master your mindset

De grote les van het boek is dat je alles kunt bereiken, als je je brein maar onder controle houdt, of liever gezegd: laat zien wie de baas is.
Een mooie toevoeging vind ik dat de schrijver niet gelooft in motivatie. Motivatie betekent namelijk dat je iets wil doen of dat je er zin in hebt. Als je wilt gaan hardlopen en het regent buiten, dan is ineens de motivatie weg. Dan heb je een sterk brein nodig om te zeggen ‘ik ga toch naar buiten en rennen’ Dat is mindset.

4 Het verleden bepaalt niet jouw heden

David Goggins heeft een ruige jeugd gehad met veel lichamelijk geweld en racisme. Het heeft echter niet zijn heden of zijn toekomst bepaald. Hij had makkelijk deze ervaringen als excuus kunnen gebruiken om niet het leven te leiden dat hij graag wil leiden. Maar besloot dat niet te doen.

Can’t Hurt Me is een prachtig boek met een inspirerend levensverhaal

Extra leuk zijn de ‘challenges’ na elk hoofdstuk zodat je ook bepaalde gewoontes in je leven kunt integreren. Tijdens het lezen is het het beste als je met jezelf afspreekt om eerst de opdracht van de challenge uit te voeren, voordat je aan het het volgende hoofdstuk  begint. Als je denkt ‘Oh dat doe ik nog wel, als ik het boek uit heb’, dan weet je wat er gebeurt. Precies. Niets.

Als je jouw mindset en jouw leven wil veranderen, dan zou ik daarmee beginnen. Lees het boek (een kleine disclaimer: als je niet tegen schuttingtaal kunt dan is dit boek niet voor jou) en doe de opdrachten.

Ik weet zeker dat het je iets brengt.